Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Avenes

Avenes

Avenes: derīguma termiņš un uzglabāšana

Avenes ne tikai garšo neticami gardi un daudzveidīgi pagatavojamas virtuvē, tās satur arī daudzas uzturvielas. Tās ir bagātas ar vitamīniem C, B1, B2 un dzelzi. Turklāt garšīgās ogās ir ļoti maz kaloriju, tikai 34 kcal uz 100 g.

Aveņu sezona Latvijā ir no jūnija līdz augustam. Tā kā avenes ir ļoti jutīgas, tās nekavējoties jāēd. Ja ogas joprojām ir jāuzglabā, jāņem vērā dažas lietas. Šeit var uzzināt, kas jāņem vērā, uzglabājot avenes un cik ilgi ogas var uzglabāt.

Cik ilgi glabājas avenes?

Avenes ir ārkārtīgi jutīgas un nav piemērotas ilgstošai uzglabāšanai. Ideālā gadījumā mīkstos augļus vajadzētu ēst iegādes dienā.

Ja avenes nevar apēst uzreiz, tās var uzglabāt šādi, atkarībā no uzglabāšanas veida:

  • Ledusskapī avenes uzglabāsies apmēram divas dienas.
  • Saldētas avenes var uzglabāt vismaz sešus mēnešus. 

Kad avenes ir sliktas?

Svaigas avenes var atpazīt pēc to spēcīgās, spīdīgās krāsas, aromātiskās smaržas un sulīgajiem augļiem. Sliktās avenes ir mīkstas, tām ir sasitumi un pelējuma augšanas pazīmes. 

Ja dažas ogas jau ir sapelējušas, vislabāk visu porciju izmest, jo pelējuma sporas var būt uz visiem augļiem. Balta pūciņa ir pirmā pelējuma augšanas pazīme. 

Vai var sasaldēt avenes?

Jā, jūs varat viegli sasaldēt avenes. Īpaši svarīgi, lai ogas pirms sasaldēšanas būtu pilnībā izžuvušas. Ja ogas vēl ir mitras, var rasties sala bojājumi. Jums vajadzētu iepriekš sasaldēt avenes uz paplātes saldētavā apmēram 2 līdz 3 stundas. Pēc tam tos var pārlikt citā traukā vai saldētavas maisiņā. 

Atkausēšanas laikā jums vajadzētu veltīt laiku. Ja avenes atkausē pārāk ātri, tās ātri kļūst mīkstas un ir grūti pārstrādājamas veselas.

Kāds ir labākais veids, kā uzglabāt avenes?

Avenes var uzglabāt ledusskapī. Jāglabā tikai nevainojamas avenes, kurās nav redzami zilumi vai viegli sapuvuši plankumi. 
Uzglabāšanai izmantojiet gaisu caurlaidīgu trauku, Trauka apakšā var nolikt papīra dvieļus, lai uzsūktu mitrumu un ilgāk saglabātu avenes svaigākas. 

Avenes nevajadzētu glabāt ledusskapja atvilktnē, jo šajā ledusskapja daļā ir visvairāk mitruma. Tāpēc vidējais nodalījums ir labāk piemērots glabāšanai.

  • Uzglabāšanas temperatūra: no 0 līdz 1 grādiem pēc Celsija
  • nav jutīgs pret aukstumu
  • nenogatavojas